Inwoners van Saasveld doen het zelf

Laatste Nieuws

Inwoners van Saasveld doen het zelf

4 mei 2022

Het werkbezoek van Gedeputeerde Overijssel Roy de Witte, aan Saasveld, was een groot succes. Saasveld heeft kunnen laten zien, op de mooiste plek in Saasveld, het parochiehuis en tuin, wat ‘de vitale beweging’ voor inwoners betekent.
Wethouder Ilse Duursma van de gemeente Dinkelland, voorzitter van de Dorpsraad Eke Olijve Henk Hofhuis Stichting Kerkeiland en raadsleden Jeannette Paus en Roelien Ruiter waren onder de indruk van de behaalde resultaten. De werkgroep Saasveld Veur Mekaar, de Dorpsondersteuner, de kartrekkers en het netwerk ouderenzorg hebben kunnen vertellen welke mooie acties er zijn op het gebied van zorg en welzijn. Veel nieuwe activiteiten die bijdragen aan welzijn en de samenwerking van de werkgroep met Annemiek de Haas Praktijkondersteuner Frankhuisen, Fysiotherapie Fleringen en Buurtzorg dragen bij aan preventie.
Na de koffie en de kennismaking werd het welkomstwoord door Gerard Oosterik gedaan, voorzitter van de werkgroep en tevens lid van de Dorpsraad. Annette Kersten en Christien Geers van Stichting WijzOud hebben toegelicht hoe de Vitale Beweging in Saasveld is aangepakt. Martine Goedendorp van het UMCG heeft de kennis gedeeld over het onderzoek dat is verbonden aan de vitale beweging, dat op nog meer plekken in Twente wordt gedaan. De mijlpalen van de afgelopen drie jaar werden toegelicht. Zo is de dorpsondersteuner, in dienst van de SWTD, zelf gekozen door de inwoners, hebben de kartrekkers voor veel verbinding gezorgd binnen het dorp en door middel van het lerende netwerk van inwoners en professionals werd er gericht op positieve gezondheid en vroege signalering. Dorpsondersteuner Jolande Lammertink vertelde dat ze bij inwoners op bezoek is geweest, voor kennismaking en om te ondersteunen waar nodig, samen met vrijwilligers. Ze zorgt voor verbinding tussen inwoners, verenigingen en activiteiten. Dit zorgt voor vertrouwen en mensen trekken sneller aan de bel.
Het is geweldig hoe Saasveld dit voor elkaar heeft gekregen. Saasveld is het eerste dorp in Twente dat zoveel eigenaarschap heeft genomen, een eigen dorpsondersteuner heeft en samenwerkt met professionals. Daar kunnen gemeente en Provincie die, de Vitale beweging mogelijk maken alleen maar waardering voor uitspreken. Roy de Witte geeft aan, omdat Saasveld graag zo door wil gaan, dat dit alleen maar toegejuicht en ondersteund kan worden. Inwoners doen het tenslotte zelf. Hoe mooi wil je het hebben!