Samen Vitaal ouder worden in Hoog Schuilenburg

Laatste Nieuws

Samen Vitaal ouder worden in Hoog Schuilenburg

3 sep 2019

“We wonen eigenlijk samen, als in een dorp, in Hoog Schuilenburg. Maar we kennen elkaar lang niet allemaal en we zijn soms nog erg op ons zelf. Dat is jammer, we zouden wat meer het Noaberschap terug willen”, zegt één van de deelnemers van Hoog Schuilenburg Vitaal.


Hoog Schuilenburg Vitaal is een samenwerkingsproject van de het Universitair medisch centrum Groningen, Rijksuniversiteit Groningen, WijzOud, Fysiotherapiepraktijk Verdipark, Woonzorg Nederland en Carint-Reggeland. Tijdens dit project wordt er wetenschappelijk onderzoek gedaan om te kijken hoe de leefomgeving en leefstijl kunnen worden aangepast om de positieve gezondheid van ouderen te verbeteren. Bij de start van het project zijn de projectleden begonnen met een gesprek leden van de bewonerscommissies. Daarna hebben medewerkers van WijzOud en het UMCG, samen met studenten van het ROC Twente, bewoners gesproken. Deze gesprekken met de bewoners gaven inzicht in hoe bewoners het wonen en leven ervaren en waar nog behoefte aan is. De meeste bewoners gaven aan prettig te wonen, al gaven de bewoners aan dat sommige zaken voor verbetering vatbaar zijn. “Verpleeghuisbewoners en huurders zouden meer samen kunnen doen”, werd geopperd. Daaropvolgend werd als volgende activiteit een fittest georganiseerd. Alle bewoners werden uitgenodigd voor deze test waarbij gewicht, kracht en evenwicht werden gemeten. Met een enthousiaste groep bewoners zijn vervolgens de bijeenkomsten van Hoog Schuilenburg Vitaal van start gegaan, gefinancierd door Fonds Sluyterman van Loo en ZonMw. Gedurende 12  bijeenkomsten zijn sport en spel oefeningen gedaan om de fysieke maar ook de sociale vitaliteit van de deelnemers te versterken, verder is er met elkaar gesproken over situaties uit het dagelijks leven. Opvallend is vooral de gezelligheid en openhartigheid in de groep.


Zo vertelt een deelnemer na afloop van het project “We hadden lol met elkaar maar hebben ook serieuze gesprekken met elkaar gehad, dat is belangrijk ook als je ouder wordt”

De groep is hecht geworden en wil kijken of nieuwe bewoners ook willen aansluiten bij de groep. Ze gaan zelf aangeven welke activiteiten ze graag willen, bv de film over de boerenbruiloft of een verhaal van Ido, de fysiotherapeut, over een valpreventieprogramma. Meer betrokkenheid bij je eigen “dorp” dat vindt men belangrijk om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen. Erbij horen en meedoen zorgt ervoor dat je oud kunt worden zonder oud te zijn.


Almelo Vitaal heeft ook gedraaid in de Swanehof en gaat in september van start in de Boshoeve. Mocht u meer willen weten over het project Almelo Vitaal neem dan contact op met WijzOud, Annette Kersten of Christien Geers 0546-492364.