Innovatieworkshop ouderenparticipatie

Laatste Nieuws

Innovatieworkshop ouderenparticipatie

8 apr 2019

"Dwars door de muur"


Wat: Het perspectief op ouder worden laten kantelen


Met wie: Professionals, beleidsmakers , ervaringsdeskundigen, burgerinitiatief en dorpsraden


Wanneer: 9 mei 2019 van 15.00 uur tot ongeveer 17.30 uur


Waar: Stadslab Indië Almelo


Veel senioren zien door de jaren heen een muur om hen heen ontstaan. Het is een muur die langzaam, soms onzichtbaar, soms samen met de omgeving is gegroeid. Het is een muur met beperkingen, met afscheid en met vooroordelen. Het is een muur die steeds meer vertraagt. Beperkt. Verlamt. En op enig moment senioren eenzaam en onzichtbaar van anderen mensen scheidt.


Maar .. is die muur een vanzelfsprekendheid bij het ouder worden of .. een kwestie van perspectief?


Wij, Annette en Christien van WijzOud denken het laatste. Sterker nog, onze visie en programma’s zijn hier volledig op afgestemd. En het werkt! In onze praktijk zien we regelmatig senioren dwars door de muur heen breken. Wil jij weten hoe? Wil jij ervaren hoe je senioren kan verleiden om de schat aan ervaring, wijzheid, creativiteit en menskracht achter de muur op te zoeken en te omarmen? Doe dan mee met onze innovatieworkshop op 9 mei 2019 in Almelo.


We gaan met de casus van Fleringen (Overijssel) aan de slag. In Fleringen hebben ze een missie: ouderen in hun eigen dorp, op eigen kracht, naar eigen vermogen, en naar eigen inzicht hun eigen vitaliteit laten (her-)ontdekken. Een missie die zeer herkenbaar is voor veel dorpen en steden. Daar gaan wij ze mee helpen. Met professionals, beleidsmakers en ervaringsdeskundigen gaan we in gesprek en aan de slag. En wie weet, misschien kunnen we zelfs ons eigen perspectief laten kantelen. Want wat als senioren dwars door die muur gaan en zelf nieuwe verrassende kansen weten te grijpen? Wat als we zo een nieuwe beweging op gang krijgen. Wat levert dat op voor de senior, voor de mensen om hem heen, voor gemeenten en voor Nederland?


U bent van harte welkom!

Groet Christien en Annette


Programma 9 mei Rifka Schepers voorzitter.   De reisgenoot bezingt onze beweging

 • Opening
 • Visie “Dwars door de muur”
 • Aan de slag met Fleringen
 • Paneldiscussie
  • Ruud Hoemakers | belangenbehartiger KBO/PCOB Overijssel
  • Inez Sales | zelfstandig adviseur en coach in transitietrajecten
  • Dr. Martine Goedendorp |Postdoc afdeling gezondheidswetenschappen| Universitair Medisch Centrum Groningen | Rijksuniversiteit Groningen
  • Moniek Meen| Praktijkondersteuner en lid dorpsraad en lid werkgroep "Met mekaar Fleringen"
 • Afsluiting