Swanehof Almelo Vitaal

Laatste Nieuws

Swanehof Almelo Vitaal

31 mrt 2019

Almelo Vitaal zorgt voor gezelligheid, saamhorigheid en een fit lichaam en geest.

We zeiden elkaar wel gedag maar daar bleef het bij.

De Swanehof en de Poulinkstraat zijn wooncomplexen waar overwegend senioren wonen. Ouderen geven aan dat de gezelligheid en saamhorigheid binnen het wooncomplex minder is geworden. Ouder worden kan gepaard gaan met minder sociale contacten en minder bewegen. Dat is jammer, omdat we juist weten dat het van groot belang is dat je sociale contacten hebt in je directe omgeving en dat bewegen heel belangrijk is voor lichaam en geest!

gefinancierd door...

Bewoners van de Swanehof en Poulinkstraat die aan de eigen sociale gezondheid en vitaliteit wilden werken hebben meegedaan aan het project Almelo Vitaal. Dit is een samenwerkingsproject van de het Universitair medisch centrum Groningen, Rijksuniversiteit Groningen, WijzOud, Fysiotherapiepraktijk Van Iersel en Beter Wonen. Tijdens dit project wordt er wetenschappelijk onderzoek gedaan om te kijken hoe de leefomgeving en leefstijl kunnen worden aangepast om de positieve gezondheid van ouderen te verbeteren. Bij de start van het project zijn de projectleden begonnen met een gesprek met de oud leden van de bewonerscommissie. Tijdens dit gesprek bleek dat de activiteiten georganiseerd door de commissie in de Swanehof terugliepen. Daarna hebben medewerkers van WijzOud en het UMCG, samen met studenten van het ROC Twente, bijna alle bewoners gesproken door bij iedere bewoner aan te bellen en te vragen of zij een kort interview mochten afnemen. Deze gesprekken met de bewoners gaven inzicht in hoe bewoners het wonen en leven in de wooncomplexen ervaren en waar nog behoefte aan is. De meeste bewoners gaven aan prettig te wonen, al gaven de bewoners aan dat sommige zaken voor verbetering vatbaar zijn, zoals een camera bij de voordeur zodat je weet wie er aanbelt. 36% van de bewoners vindt dat er te weinig activiteiten worden georganiseerd. Bijna 50% van de bewoners heeft aangegeven niet of niet regelmatig te sporten of bewegen. Daaropvolgend werd als volgende activiteit een fittest georganiseerd. Alle bewoners werden uitgenodigd voor deze test waarbij gewicht, kracht en evenwicht werden gemeten. Met een enthousiaste groep bewoners zijn vervolgens de bijeenkomsten van Almelo Vitaal van start gegaan. Deze bijeenkomsten zijn gefinancierd door het RCOAK en ZonMw. Tijdens Almelo Vitaal zijn 12 deelnemers voor 12 bijeenkomsten wekelijks bij elkaar gekomen onder begeleiding van WijzOud. De Almelo Vitaal bijeenkomsten bestaan uit een combinatie van de Grip en Glans methodiek en de Sociaal Vitaal methode. Gedurende de bijeenkomsten zijn sport en spel oefeningen gedaan om de fysieke maar ook de sociale vitaliteit van de deelnemers te versterken, verder is er met elkaar gesproken over situaties uit het dagelijks leven. Opvallend is vooral de gezelligheid en openhartigheid in de groep. Zo beschrijft een deelneemster na afloop van het project “We gingen altijd weg met een lach en een traan”. Een andere deelnemer merkt op : ”Voor het programma was ik introvert maar nu durf ik meer naar buiten te treden”.

De groep is hecht geworden en heeft aangegeven bij elkaar te willen blijven komen. Samen met WijzOud kijken zij nu hoe zij ook andere bewoners kunnen betrekken bij nieuwe (beweeg)activiteiten die zij zelf gaan organiseren. Het is belangrijk om het “samen” leven en bewegen in de Swanehof en Poulinkstraat te verbeteren omdat een prettige, veilige en gezonde woonomgeving een voorzet is naar langer zelfstandig kunnen blijven wonen.

Almelo Vitaal is gestart met een nieuw project in Hoog Schuilenburg en de Boshoeve en staat nog open voor twee nieuwe locaties. Mocht u meer willen weten over het project Almelo Vitaal neem dan contact op met WijzOud, Annette Kersten of Christien Geers 0546-492364.