Saasvelders “Zetten de Stap” om vallen te voorkomen.

Laatste Nieuws

Saasvelders “Zetten de Stap” om vallen te voorkomen.

19 sep 2018

Elke 5 minuten valt er iemand en negen 65-plussers sterven per dag in Nederland. Er bestaat een groot misverstand onder senioren dat vallen niet kan worden voorkomen. Vaak horen we: “Als je valt, dan val je.”

 

Van de 10 keer vallen, had 6 keer voorkomen kunnen worden. Een val heeft vaak grote invloed op het leven, voorgoed. De mobiliteit vermindert en je wordt angstiger, waardoor eenzaamheid meer kans krijgt. “Ik ben gevallen met de fiets, ik wordt steeds angstiger om te fietsen”, vertelt een senior uit Saasveld. De ergotherapeut van Kracht Ergotherapie en handtherapie kan helpen: “Ik kan bij u thuis komen en kijken of ik u nog tips kan geven om toch veilig te blijven fietsen.”

 

Veel senioren kennen het werk van de ergotherapeut niet, maar zij kan laten zien hoe je veel dagelijkse handelingen veiliger kunt doen. Dat is de reden dat WijzOud in Twente, samen met de werkgroep Zorg veur mekaar Saasveld, vrijwilligers, fysiotherapeut en ergotherapeut, een gezellig koffietijdprogramma heeft ontwikkeld, gefinancierd door Fonds Nuts Ohra en Noaberkracht.

 

Met de nadruk op gezelligheid sluiten ze aan bij bestaande groepen van senioren, waar zij hun verhaal vertellen en leren van elkaar. De eerste keer was een groot succes! We komen nog 5 keer bij elkaar en dan komen alle thema’s aan bod die te maken hebben met vallen, zoals medicatie, veilig wonen, bewegen, hulpmiddelen, de e-bike, schoeisel en de ogentest. Hiervoor nodigen we ook deskundigen uit. Elke bijeenkomst bewegen we samen omdat we weten dat balans en spierkracht belangrijke voorwaarden zijn om langer thuis te kunnen blijven wonen, zo geeft de fysiotherapeut van Nusmeier aan.

 

Een reactie van een senior: “Ik wist niet goed wat ik kon verwachten maar het was gezellig en kom de volgende keer weer!”. De kracht van het programma is dat we ook echt aan het werk gaan. Iedereen krijgt de mogelijkheid om een valrisico-test te doen. Het project heeft zeker effect omdat men zich bewust wordt van de eigen invloed om vallen te voorkomen. Velen doen daarna dan ook de valpreventiecursus.

 

U bent van harte welkom in het parochiehuis van Saasveld op 18 september, 2 oktober, 16 oktober, 30 oktober en 13 november van 10-11 uur. Doe gratis mee!