Recht op blijven staan met medicijnen

Laatste Nieuws

Recht op blijven staan met medicijnen

20 nov 2017

Het koffietijdprogramma in de Kuierstie in Albergen ging dit keer over vallen en medicatie. Samen met de buurt apotheker Ernst Jan Horst en praktijkverpleegkundige Karin Geuke van Douwes-Dekker-Feith hebben we een levend Ganzebord gedaan en zijn vele weetjes aan de orde gekomen. Het was weer leerzaam en gezellig. Het is belangrijk dat u medicijnen op de goede manier gebruikt.Want medicijnen hebben ook nadelen. Die noemen we bijwerkingen. U kunt zich bijvoorbeeld slaperig voelen door medicijnen. Of u reageert langzamer. Of u ziet niet meer zo goed. Andere bijwerkingen zijn: slappe spieren en duizelig zijn. Vaak merkt u zelf niet dat u last van bijwerkingen heeft. Dat kan gevaarlijk zijn.Want de kans dat u valt wordt daardoor groter. Valpartijen zijn een groeiend probleem in Nederland, met steeds vaker fatale gevolgen. In vijf jaar tijd is het aantal doden door om te vallen met 60 procent gestegen: vorig jaar kwamen er 3884 mensen door om het leven. Het koffietijdprogramma "Zet de Stap" wordt gesponsord door Fonds Nuts Ohra en is gezellig en leerzaam en zo komen we samen in beweging om vallen te voorkomen. Wil je informatie neem contact op met WijzOud in Twente. TIPS OM VALLEN TE VERMIJDEN - Voldoende bewegen, met extra aandacht voor balans, spierkracht en mobiliteit. - Zorg voor goed zicht, laat bijvoorbeeld je ogen controleren. - Neem extra vitamine D, dat zorgt voor sterkere botten. Je krijgt deze vitamine uit zonlicht en supplementen. - Pas woning of inboedel aan. Denk aan extra verlichting of een anti-sliplaag onder een vloerkleed. - Laat zo min mogelijk spullen rondslingeren, vooral op gevaarlijke plekken als de trap. - Bouw risicovolle medicatie zoveel mogelijk af - mocht dat mogelijk zijn.